Здраво тяло Основни ястия Рецепти

СЛАДЪК КАРТОФ БЕЗ НИЩО. РЕЦЕПТА С ЕДНА СЪСТАВКА

Когато правя тези картофки, наречени батати, си изпичам много като количество. После използвам за какво ли не. Описала съм и представила различни идеи в края на рецептата. Дори, освен по- стандартните приложения ги съчетавам с други вкусове. Така се получават приказни хумуси и сосчета за нови ястия. Въображението прави чудеса. Творете, докато готвите, навсякъде и винаги в живота си!

ПОДГОТОВКА5 minutes
ГОТВЕНЕ20 minutes
Ястие: Основни ястия
Ключови думи: Без глутен, Без захар и мая, Без мазнина, Без ядки, Веган, Пости, Постно
Порции: 4
Автор: ivaelenkova.com

Съставки

  • 1.5 кг сладки картофи (батати)
  • доза любов и желание  приготвено без тях ястието не е полезно

Оборудване

  • Фурна, скаричка(отнема повече време) или друг уред за готвене с печене. Дъска за рязане, нож и тава.

Стъпки за приготвяне

  • Измиват се добре, при желание може да се обелят. Обикновено не го правя, но тогава ги измивам с гъбичка, която използвам само за почистване на плодове и зеленчуци.
  • Нарязват се на шайби с размер по желание и се поставят в тавата. Обикновено правя 1.5-2 см пънчета. Като слагам с по-широкия разрез надолу, така като го обърна после е по- приятен на външен вид и е карамелизиран от естествената сладост на бататите. При нужда може да се използва хартия за печене. Зависи с каква тава разполагаш. Лично използвам и предпочитам тази, която върви с фурната. Така мога да направя доста наведнъж и от нея се получава много добро запечатване на вкусовете
  • Изпичат се в загрята фурна на 165-180°С за около 20 – на минутки. Времето зависи от размера и това как работи фурната. Проверяват се с клечка и се вадят при готовност.
  • Сервира се задължително с усмивка, желание и любов, иначе препоръчам да не се приготвя, изобщо, камо ли да го предложите на някого! 🙂
    За мен това е изключително лесно за направя ястие и е мултифункционално. Не е нужно нищо за него, като подправки, понеже е с изключително богат вкус и качества.

Много любими картофки, хапвам само така като основно ястие, сервирано със сос, кетчуп (ДОМАШЕН КЕТЧУП БЕЗ ЗАХАР рецепта) или хумус. Като добавка полезен въглехидрат към други зеленчуци на фурна или на пара. Както хапвам и с любимата си Салата Зелена Магия. Като имам гости приготвям с тях красиви предястия. (рецепта за ПОСТНО ПРЕДЯСТИЕ С ПЕЧЕНИ СЛАДКИ КАРТОФИ)

Правя много като количесто и после използвам за какво ли не, както виждаш. Също с някой и друг изостанал печен картоф приготвям уникални хумуси и сосчета.

Ива Еленкова, София, 07.01.2022

изображение: Ива Еленкова

Сподели с приятели :)

Ще ви е интересно да прочетете и

Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating