Здраво тяло Хранене за здраве

ЯДКИТЕ И СЕМЕНАТА СА ВРЕДНИ

След доста четене и ровен, достигнах до информация, която не знаех преди. Само бях чувала отделни неща по темата. Става дума за консумацията на ядки и семена. Смятам, че доста хора също не са достигали до тези данни събрани на едно място затова отделям време да ти разкажа за това.

Всички сме чували, че те са богати на полезни  хранителни вещества, но повечето от Вас не знаят, че по начина, по който масово се консумира, те се блокират и тялото ни не ги усвоява. Те са растения и затова са богати на фитинова киселина и ензимни инхибитори. Обикновено фитиновата киселина е необходима биологична съставка, която играе защитна роля, да предпазва ядките и семената от гниене и други процеси, докато средата стане подходяща за тяхното развитие. 

В крайна сметка, ние не сме растения, затова, тези инхибитори не са нужни на тялото ни. Те блокират нашата храносмилателна система. Има лесен начин да избегнем това. В противен случай те могат да причинят дефицит на хранителни вещества, възпаления на храносмилателната система и други. Това е особено важно за децата, които не са развили тяхната ензимна система, с която да се неутрализират тези растителни инхибитори. Затова, въпреки че, тези храни са много богати на полезни вещества, протеини, витамини и други, това не значи, че като ги хапваме ги усвояваме.

Фитиновата кселина в дадени дози изпълнява защитна роля в тялото и играе свързваща роля в клетката, но трябва да има определено количество налични витамини и минерали, за да се случи това. В днешно време , в диетата на съвременния човек това не е така. Дължи се на това, че всеки консумира всички тези храни не по подходящ за организма начин. Така блокираме храносмилателната система си система, имаме редица дефицити, много проблеми с отделителната система – запек, газове и други.

Има лесен начин на държим тези проблеми далече от нас. Това се постига чрез накисване. Но тази стъпка е трудна да бъде направена с масово произведените храни на пазара и в ресторантите. Също мога да ви кажа, че накисването е супер лесна стъпка, не е скъпа и не отнема много време, но пък, позволява на тялото ви да усвоява полезните вещества от тези храни.

Желая да добавя, че тъжната новина е, че този проблем го има не само с ядките и семената. Не само те имат фитинова киселина и такива ензимни инхибитори. Повечето зърнени и бобови култури, също. Може да си представите, че днес с модерния начин на хранене, ние консумираме основно този тип храна. По този начин ние всъщност блокираме собствената си храносмилателната система, като това ни причинява редица проблеми.

Това е и една от основните причини, в днешно време, хората да имат дефицит на витамини, минерални вещества, хранителни проблеми. Нашите баби са го правили, всеки зная, че накисват боба предната вечер, сменят му водата 2-3 пъти и тн. На новите поколение, обаче, се налага да взимат редица хапчета и добавки, за да може тялото да функционира.

Мога да Ви дам пример със себе си. Имах здравословен проблем, който налагаше взимане на хапчета всеки ден. Казваха ми,че трябва да взимам 5-6 пъти на ден, мултивитамин, калций, магнезий, фолиева киселина и много други. Когато бях диагностицирана с първия рак, през 2017-та, моят онколог ми каза, че трябва да ги спра и да не взимам никакви добавки, защото чрез приемането бих спомогнала на раковите клетки да растат по- бързо. Това е друга сериозна тема, за която желая да разкажа в бъдеще. По негова препоръка ги спрях, естевено се разрових и научих доста по темата защо е така, за да намеря начин да помогна на организма си да се правя и без тях. Въпреки съвета му, други доктори ми бяха казали, че ако не пия добавките ще изпадна в сериозни дефицити. Знае с факти от редици групи с моето състояние, че са попадали в спешното и са се борили за живота си.

Така достигнах до извода, че трябва да се грижим за храносмилателната си система по начин, по който да набавяме всички необходими хранителни вещества по естествен начин. Основно да бъде чрез храната, която консумираме, а не чрез добавки. Те могат да спомогнат на мутирали клетки в тялото да нарастват по- бързо. Така може да спомогнат за развитието на ракови и други тежки заболявания.

Интересен е факта, че тогава спрях всички добавки. всичкиДокторите, които ме следяха по време на лечението мислеха, че ще получа сериозни дефицити. Също се притеснявах и следяхме нивата на калций, магнезий  и всички витамини и минерали, които приемах преди. Заради здравословното си състояние, моето тяло не би трябвало да ги усвоява естествено.

Представете си, тогава нямах нито един от тези дефицити, за който всички се притеснявахме. Сигурна съм, че причината за това е, че се грижа за храносмилателната си система, микро-флора,  започнах да накисвам всичко, да консумирам храната си по подходящ начин, така тялото ми абсорбира всички необходими хранителни вещества от самата храна. 

Затова нека ти разкажа как да ги накисваш. Вместо да четеш колко е полезна тази практика. Просто е – слагаш, продукта в купа (за предпочитане да не е метална, пластмасова), добавяш топла вода и сол. След това – чакаш необходимото време. Топлата вода спомага за неутрализиране на фитиновата киселина, а солта за активирането на ензими, които деактивират тези ензимни инхибитори, които са необходими на растението да се запази.

Интересен факт е, че различните ядки, семена, бобови и зърнени култури имат различно време на накисване. Приятел ми помогна да я изобразим нагледно в една табличка, която може да разгледате при желание.

Например, кашуто се кисне 2-4ч, бадемите 8-12ч, шам фъстъка – не е нужно да се накисва. Има и други такива ядки и семена. Тях използвам основно за салати като бързам или ако съм навън, гладна съм и наоколо няма какво да си взема от нещата, с които се храня.

В началото, когато научих, че трябва да накисвам всички тези продукти бях доста, даже, леко стресната. Знаех вътрешно, че е добре да запозна да го правя, понеже спрях всички „жизнено важни“, според докторите добавки. Мислех, че ще е много трудно, отнемащо време. Всъщност е доста просто. Обикновено слагам да се накисват вечер тези с по-дългото време за престой, а с краткото – сутрин като стана. Така за през деня мога да разполагам с тях.

Да съм честна с теб, не винаги спазвам часовете точно.  Може да прецениш сам. Времето зависи и от самите ядки като качество, начин на отглеждане, произход. Спред моя опит, дори, да преседят още няколко часа не е фатално. РАзбира се ако времето не е прекалено топло, може да са омекнали много или започнали да мухлясват. Тогава вече не са годни за употреба.

Лесно може да провериш като натиснеш обвивката на ядките и семената, така ще усетиш кога са готови. Например, ако предния ден, накисна боб, леща или нещо, което искам да си сготвя, но на следващия ден се окаже, че съм заета и нямам време, много често просто ги отцеждам от водата, измивам хубаво и поставям в хладилника. По този начин забавяте процесите на развитие на неблагоприятни патогенни условия. Така могат да се използват и на следващия ден. Разбира се като бъдат проверени преди това.

В крайна сметка, не е толкова сложно  и не отнема никакво време, освен няколко секунди за накисване и промяна в начина на мислене, за да се сети човек да го направи и да си създаде навик. Установих, че накиснатите ядки и семена са ми по- вкусни от обикновените или печените. Разбира се, в началото мислех, че не бих харесала вкуса им. Много честно нося със себе си такива киснати ядки, когато съм с приятели навън, да имам нещо за хапване. Естествено, те ги опитват и интересното е, че ги харесват много, а те не се хранят с режим подобен на моя и тези промени не им резонират.

След време с изненада разбрах, че някои от тях са започнали да си накисват ядки, не толкова заради ползите, а заради вкуса им, само защото така са им по- вкусни. Според мен, организма на друго ниво разпознава какво е подходящо за него. Затова ако мислите, че не бихте ги хареса заради вкуса моя съвет е просто да опитате няколко вида ядки.

В началото, когато научих, че трябва да накисвам ядките. Просто взех кутия с отделение(за винтчета, болтчета, гайки). Сложих силиконови формички за мъфини, приготвих си всички видове ядки, които ям ежедневно. Бяха съобразени спрямо научени данни за видове и брой ядки на ден спрямо онкологията и дриги заболявания. Подготвях ги като всяко отделение е ден от седмицата. Всяка вечер взимах една от формичките и я изсипвах топла вода със сол, Като на сутринта добавях тези, които киснат за кратко. Обикновено ги хапвах като следобедна закуска или добавка към салати.

Лесно е, но проблем с този начин, трябва да се консумират веднага. Не ми пречи вкуса им, даже, предпочитам, когато са мокри, но ако не се консуират непосредствено започват да гният и мухлясват бързо. Т.е. не са годни за употреба и даже стават вредни. Затова открих друг начин, който започнах да прилагам напоследък.

Купих си сушилня за плодове и зеленчуци – дехидрататор. Вече накисвам големи количества,  взимам 2-3 вида ядки по около кило, накисвам ги и следващия ден ги слагам в сушилнята. Ако нямаш сушилня не е проблем, стига че улеснява процеса. Иначе, може да ги сложиш върху харти за печене на най- ниската температура, 150 F или 65С. На сушилнята, дори, използвам 45-55С, за да запазят полезните си вещества.

Как ги съхранявам? Поставям в хартиени пликове или кутия. Интересно е, че след това ги слагам в хладилника. Защо правя това е друга тема, която искам да ви разкажа в бъдеще. Вече не консумирам почти никакви други мазнини, освен тези в ядките, освен 1-2 вида и то доста рядко. Не ям дори най- известните олио мазнини, които всички смятат за много полезни, като зехтин и други. Пък те за мен са далеч от такива. Затова когато хапвам мазнини го правя по най-подходящие начин, който съм установила и гледам да е в най- близка до естевената му форма състояние.

Освен няколко пъти годишно като съм някъде на гости и заради познатия от преди вкус, не консумирам никакви печени ядки и семена, както не готвя с тях. Затова ще ви разкажа друг път, но смятам, че тогава, както ако не са накисвани, всъщност са повече вредни за организма ни, отколкото полезни. Не случайно живеем в ерата и времето на всякакви хранителни дефицити. Логично те са пряко свързани с начина на хранене, приготвянето и вида на продуктите, които конумираме. Вече не се храня от лакомия с познатите вкусове поради култура и детството ми. С доста промени, избори, четене, осъзнато избирам източника на гориво на моя организъм и дом на моята Душа като излязах от робството на вкуса.

При премахването на въпросните мазнини създадох няколко рецепти за дресинги и сосове без използването им. Основната съставка са ядки и няколко добавки за вкус. Направата отнема минутка – две. Може да разгледате тук:

Схемата с времетраенето на накисване е качена в профила ми в Pinterest и Instagram. Tака ще имаш лесен достъп до тях по всяко време:

Ива Еленкова, София, 01.04.2018, редакция 06.01.2022

Сподели с приятели :)

Ще ви е интересно да прочетете и

Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *