Размисли и страсти Творчество

ПАРАДОКСЪТ НА НОВОТО ВРЕМЕ

Празник е пореден, гледам масово как залива се със снимки У нетУ с веселба и се пожелава първо и най- важното ЗДРАВЕ

Заглеждам, обаче, снимката (като е възрастен) – тежки алкохоли, уиски, цигари, знаем често наркотици, треви, напитки вкусни- кола, фанта, редбулче, луканки и меса с неизвестен произход, лъскави сосове със сметани, с какви ли не кофти растителни мазнини, луксозни кашкавали, баклави сладки сиропирани, мазни баници, питки и хлябове – пухкави едни с термофилни дрожди и 5 реда съставки, поне ….

За дете пък кадъра е с лека разлика, но не за по-добро здраве, а склонност към развиване на най – силната доказана наркотична зависимост – захарта (има изследвания за тези ми думи, при желание се намират лесно).

Да се върна на кадъра – неизбежно захарен фондан в любима за детето анимация върху торта на няколко реда с всичко друго, но нищо естествено и полезно в нея, близалки, киндери, бонбони, лукчета, червеи и какво ли не под всякаква форма, която да насити нервния порив при липса на субстанцията в кръвта на малчугана към зависимостта.

Разбира се има натурален сок, който не е с по-малко захар от колата, например. Знаем газираните неща са вредни, а това сокче от бутилка грам не е, няма кой да изцеди пресен сок. Знаете ли, че концентрата за направа на сока е с валидност 2-3 години, Така се дава на децата, които градят имунитета и здравето си в тази възраст, портокалче изтискано преди 25-30 месеца. От него се прави концентрата и е разреден с водичка около 90% до достигането на блудкава течност. Разбира се без вкус и вид, които са добавени после с редица добавки, една, от които е производно на каучука, който сгъстява течността, за да има подобаваща консистенция.


За разкош към комплекса- солети, има място за храни потапяни в най- канцерогенните мазнини, я палмова или друга. Това са чипсове, които даже нямат картофи в тях, зрънчо, хрупанки и други.
На масата се редят върволици от пици, панирани пилета с наниз от антибиотици и хормони за поздрав, пържени картофки и какво ли не…

Някъде в края за адет се вие купа с няколко плодчета. Тях няма кой да ги барне, деца и възрастни вече са пристрастени към модерния начин на хранене, наркотика на Е-тата, захарта, хормоните, усилващите вкусове химикали, създаващи този глад за тези храни. Вече трудно ще припознават вкуса на естествената храна на човечеството и не само наша, но на редица видове на майка Земя- птици, насекоми, животни…

Та, седя си и се чудя:

Как аджеба ще го има това здраве дето така всеки го пожелава и ако го има до кога ще го има?

Кому ли е нужно да мисли за тези неща, особено във времето, което живеем сега, има ужасен вирус и пандемия. Затова хората не са добре със здравето, не заради това, че са на светлинни години от природния, естествения начин на живот, цикъл и хранене.

Вирусът е виновен, ние не сме никога!!!

„Така е, така е“, каза си ти, ма „празници са, я да хапнем и пийнем, да запалим цигарка, тревичка, веднъж се живее пък като минат празниците ще правя промяна, може от понеделник/нова година“, си нарече за пореден път и там си остана.

Зависимостта към всичко това и неспособността да направим промени в начина ни живот е свързан с други фактори. Но, да, нека не работим над вътрешния дискомфорт и нещастие в себе си, за да го търсим във вкуса на храната, забавите с алкохол и наркотици. После нека се чудим защо пожеланията за здраве, остават само пожелания, по какви причини не изпитваме вътрешен мир, щастие, чиста любов към себе си и другите.

из Новогодишните Размисли и Страсти на Ива Еленкова, София, 08.01.2021

изображение: Ива Еленкова

Сподели с приятели :)

Ще ви е интересно да прочетете и

Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *